Sundhedsskadelig maling

Sundhedsskadelig maling

Når du vælger maling er det en god ide at kigge efter, om malingen er miljø og sundhedsvenlig. Det er en god ide i første omgang at vælge en vandbaseret maling og derefter kigge efter om malingen er svane eller blomstermærket. Sidst men ikke mindst, husk også at tjekke om malingen er indeklima godkendt. Som almindelig forbruger kan du vælge imellem olie eller vandbaseret maling. Hvis du er i tvivl kan det være nødvendigt at snakke med et malerfirma først eller få dem til at udføre malearbejdet, så der ikke er opstår sundhedsrisiko. Det kunne f.eks. være et malerfirma i Albertslund.  

 

Før 1990 

I 1980erne var der er en stor debat, da det kom frem at mange malere havde fået hjerneskader af at male med maling, der indeholdt farlige kemikalier og opløsningsmidler. Det er herfra at ordet malerhjerne stammer fra. Efter man fandt ud af, hvor skadelig malingen kunne være er der blevet strammet op på hvad der kan og må sælges. Derudover er malingen typisk også mærket, så det er muligt for brugeren at kunne læse sig frem til om det er en maling, der ikke er velegnet til indendørs brug og om der skal tages specielle forholdsregler, såfremt der vælges at male med malingen. 

Efter 1990

De senere år er der udover det sundhedsmæssige også kommet fokus på miljøet og hvad effekt malingen har. Det har resulteret i, at det idag er muligt at købe økologisk maling og der er også opstået flere mærkningsordninger. Mærkningerne Blomsten og Svanen er med til at sikre, at produktionen af malingen foregår på en miljø og sundhedsmæssigt forsvarlig måde. Samtidig er der kommet andre mere miljøvenlige måder at fjerne maling på. F.eks. blev der tidligere brugt terpentin til at rense maling af. I dag kan man bruge brunsæbe. Brun sæbe kan også bruges på huden til at fjerne malerester.